Tarçın ve Şifası
- Alternatif Tıp, Bilgi, Bitkiler, Sağlık, Tecrübeler
- 27 Mart 2018
- Yorum yaz
- 198 kez görüntülendi
TARÇIN ŞİFASI
Kataraktı ve göz kararmasını giderir, nezleyi, öksürüğü, saç dökülmesini durdurur. Yüzdeki siğillere, titremelere, baş ağrılarına çok faydalıdır.
Karaciğerdeki tıkanıklığa, rahim ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.
Vücut sistemlerinin çalışmasındaki düzensizliği giderir, atar damarları ve özellikle kalp damarlarını açar.
Siyah çay ve kahvenin zararını azaltır. Yemeklerin üzerinde ve beyaz undan yapılmış hamur işlerinde kullanılabilir.
Tarçın günde 0,5-1 çay kaşığından fazla kullanılmamalıdır. Üçüncü derecede ısıtıcı ve kurutucu olduğu için her gün kullanılmaz.
1-3 haftalık kürler halinde ve haftada 1 -2 defa çay, kahve ve yemeklerde kullanılabilir.
Bugün tarçın yerine doğala özdeş tarçın aroması glikoz veya fruktoz ile karıştırılmakta, bu karışım hazır gıdalarda, pastahane ürünlerinde ve salepte kullanılmaktadır. Tarçın alırken kabuk tarçını tercih etmek gerekir.
#1 Tarçın Bir Antioksidandır
Antioksidanlar, serbest radikal kimyasalları absorbe ederek, vücudu hücre hasarına karşı koruyan kimyasallardır.
Bazı önde gelen uzmanlar, antioksidanların kan damarlarındaki hasarları önlediğine veya sınırlandırdığına inanıyor ve çeşitli tıbbi durumların riskini azaltabileceğini, hatta önleyebileceğini düşünüyorlar. Bunlara damar sertliği, bazı kanserler, kas dejenerasyonu, bazı artrit tipleri ve Alzheimer hastalığı dahildir.
Tarçının büyük miktarda güçlü antioksidan madde (örneğin polifenoller) içerdiği kanıtlanmıştır.
Araştırmalar, antioksidanların kalp hastalığı ve kanser riskini azaltmada önemli olduğunu ortaya koyuyor (kaynak).
#2 Tarçın Güçlü Bir Anti-Enflamasyondur
Enflamasyon (yangı veya iltihaplanma), vücudun enfeksiyona veya yaralanmaya tepki verme biçimidir. Enflamasyon bir yaralanmanın hemen ardından faydalı olsa da, uzun süreli enflamasyon iyileşmeyi geciktirebilir ve komplikasyonlara neden olabilir.
Enflamasyon aynı zamanda astım, kronik ülserler, kolit, Crohn hastalığı (kalın bağırsak iltihabı), kireçlenme ve romatizmal artirit de dahil olmak üzere pek çok iltihaplı hastalığın önemli bir semptomudur.
Bazı araştırmalar tarçının anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu ileri sürmektedir. Bu, bir antioksidan olarak hareket etmesi nedeniyle desteklenir çünkü bu iki mekanizma vücutta birlikte çalışır (kaynak).
#3 Tarçın Diyabetle Savaşmaya Yardımcı Olur
İnsülin, vücuttaki glikoz düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olan maddedir.
Tarçının, vücudu insülin etkilerine karşı daha hassas hale getirdiği kanıtlanmıştır. Tarçın bu şekilde insülinin vücuttaki etkilerini en iyi duruma getirerek, kan şekeri düzeylerini daha etkili kontrol etmesini sağlar (kaynak).
Tarçının aynı zamanda kan şekeri seviyeleri üzerinde doğrudan etkisi vardır. Bu etki, tip II diyabet hastalarında da gözlemlenmiştir.
Tarçının, tarçın tüketmeyen bir kontrol grubuna kıyasla kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğü görülmüştür.
Diğer araştırma bulguları da benzer sonuçlara varmaktadır. Çalışmada, daha yüksek kan şekeri seviyesine sahip kişilerin – örneğin, kan glikoz düzeyleri düşük kontrollü olan diyabetli hastalarda, diyetlerine tarçın dahil edilmesinin yarar sağlayabileceği sonucuna varılmıştır..
#4 Tarçın Kansere Karşı Korur
Birçok bilimsel araştırma tarçının kanserli hücrelerin tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir.
Bir araştırmaya göre, tarçın bileşenleri 29 farklı insan kanseri hücresinin büyümesini şiddetle engellemiştir.
Bu araştırma vücuttan alınan hücreler üzerinde yürütülmüştür. Fakat vücutta kalan hücrelere olan etkilerini daha iyi anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
#5 Tarçın Sinir Sistemini Korur
Sinir sistemimiz bizi işlevsel kılan şeydir. O olmadan, vücutta başka hiçbir şey yapılamaz.
Son araştırmalarda, tarçının beyindeki bireysel nöronları (sinir hücrelerini) koruyarak sinir sisteminin korunmasına, ve sinir sistemi içindeki mesajların normalleştirilmesinde önemli bir role sahip olduğu gösterildi.
Araştırma, tarçının Parkinson hastalığı koşullarını potansiyel olarak iyileştirebileceği sonucuna vardı.
#6 Tarçın Kalbi Korur
Sağlıklı bir kalbin önemi çok iyi bilinmektedir. Kalp sağlığındaki en büyük tehlikelerden biri, vücutta düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolün yüksek miktarda olmasıdır.
Bilimsel araştırmalar, günde 120 mg düzenli dozda alınan tarçının, kolesterol ve LDL’de belirgin bir düşüş sağladığı kanıtlanmıştır.
Bazı uzmanlar, tarçının kalp sağlığına yardımcı olabileceği ve kalp rahatsızlığı riskini azaltabileceği önerisinde bulunuyor.
#7 Tarçın Güçlü bir Anti-Bakteriyeldir
Artık vücudumuzda ve günlük yaşamımızda birçok farklı bakteri bulunduğunu biliyoruz.
Bazı bakteri türlerinin yararlı olabileceğini, bazılarının da zararlı olduğunu ve sağlık sorunlarına neden olabileceğini biliyoruz.
Doğru ortam ve koşullar oluştuğunda, bakteriler vücudumuzda hızla çoğalabilirler.
Pek çok türde bakteri, dokulara zarar verebilecek ve sizi hasta edecek toksin denilen kimyasallar üretir. Tarçın, salmonella ve Listeria da dahil olmak üzere ciddi hastalıklara ve sağlık komplikasyonlarına neden olabilecek pek çok bakteri gelişimini önlediği kanıtlanmıştır.
Henüz yorum yapılmamış.