Kombu Çayı – Kombucha
- Alternatif Tıp, Bilgi, Bitkiler, ilginç Bilgiler, Sağlık, Tecrübeler, Yemek Tarifleri, Zayıflama
- 14 Temmuz 2018
- Yorum yaz
- 240 kez görüntülendi
Gördüğünüz en sıra dışı çay o olabilir: Kombu çayı nedir?
Kombucha adı verilen bir mantar türüyle hazırlandığı için kombucha çayı, kamboçya çayı gibi isimlerle anılan kombu çayının en büyük özelliği de bu mantar aslında. Son yıllarda adı daha bir duyulur olduysa da kendisi aslında binlerce yıl öncesine dayanan bir geçmişe sahip. Doğu Asya’da yapılmaya başlanan ve oradan tüm dünyaya yayılıp bir anda ününe ün katan kombu çayı, yararlı bakteri ve mayalardan oluşuyor desek yanlış olmaz.
Hazırlanırken çay ve şeker bulunan özel bir solüsyonun içinde bekletilen kombucha mantarı, bu sıvının içinde yaşıyor ve ürüyor. Ne kadar ilginç ve kimilerine göre itici bir özellik gibi gözükse de aslında çay bu sayede kendini bildiğimiz çaylardan çok daha farklı bir konuma taşıyor.
Hadi içtiniz diyelim, ne işe yarar dersiniz: Kombu çayının faydaları
Sıra dışı içeriği sayesinde dikkat çeken kombu çayının popüler hale gelmesinin sebebi de elbette faydaları. Öyle ki bu çayın faydaları düşünebileceğinizden bile fazla.
Kombu çayı, yağ yakımını hızlandırarak fazla kilolardan daha hızlı kurtulmaya destek oluyor.
Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan iltihaplanmalara karşı vücudu destekliyor, iltihaplı bölgelerin daha hızlı iyileşmesine yardım ediyor.
Zararlı maddelerin vücuttan daha hızlı bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlıyor.
Kan dolaşımını düzenleyerek tansiyon sorunu yaşayanlara destek oluyor, özellikle yüksek tansiyonu dengelemede etkisi oluyor.
Bu sayede vücudu kalp ve damar hastalılarına yakalanma riskinden koruyor, var olan hastalıkların olumsuz etkilerini azaltıyor.
Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.
Kandaki şeker oranının da normal seviyelerde seyretmesini sağlıyor.
Alerjilere karşı da vücudun yanında yer alan kombu çayı, alerjik reaksiyonların daha hafif atlatılmasına ön ayak oluyor.
Kanserli hücrelerin yayılmasını ve büyümesini de yavaşlattığı biliniyor.
Yorgunluk ve bitkinlik gibi gündelik sorunların da üstesinden gelmeye yardımcı olan kombu çayı, vücuda enerji veriyor.
Kan dolaşımını düzenlediği ve sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağladığı için baş ağrılarının da hızla geçmesini sağlıyor.
Saç sağlığına da iyi geldiği bilinen kombu çayı, saçların hızlıca uzamasına olanak sağlıyor, daha güçlü köklere sahip saçlara kavuşturuyor.
Harici olarak kullanıldığında, yani içmek yerine cilde sürüldüğünde cildin yaşlanmasını yavaşlatıyor, cildi nemlendiriyor ve kırışık karşıtı bir etki gösteriyor.
Nasıl yapılır merak edenlere: Kombu çayı tarifi
Yapılışına geçmeden önce kombucha mantarı olarak bilinen bu mantar türünü nereden bulabileceğinizden söz edelim. Kendisi ülkemizde öyle her aktarda bulabileceğini kadar yaygın bir mantar türü değil. Bu nedenle güvendiğiniz aktarlardan ya da güvendiğiniz online alışveriş sitelerinden kombucha kültürü ya da mayası olarak anılan maddeye ulaşabilirsiniz. Eğer evde yapabileceğinize güvenmiyorsanız hazır olarak piyasaya sunulan ve yine güvendiğiniz aktarlardan ya da online alışveriş sitelerinden elde edebileceğiniz kombu çayını da deneyebilirsiniz.
Gelelim yapılışına…
Malzemeler:
3 litre su (Kaynak ya da memba suyu olması tercih sebebi)
Kombucha kültürü (mayası)
1,5 su bardağı, yani 300 gram kadar toz şeker
9-10 poşet ya da 25-30 gram kadar siyah çay (yeşil çay da tercih edebilirsiniz)
Nasıl Yapılır?
Çelik bir tencere alın ve içine 3 litre suyu koyup ocağa alın. Su kaynamaya başlayınca içine toz şekeri ilave edin ve 5 dakika kadar bu bu şekilde karıştırarak kaynatın. Karıştırma işlemini yaparken tahta değil metal kaşık kullanın. 5 dakikanın sonunda şekerli suyun bulunduğu tencereyi ocaktan alın ve içine sayı ekleyin. Yaklaşık 15 dakika çayın iyice demlenmesini bekledikten sonra yine metal bir kaşık yardımıyla çayları karışımın içinden tamamen çıkarın ve karışımı soğumaya bırakın.
Soğuyan bu karışımı, kombu çayını hazırlamak istediğiniz büyükçe bir kavanoza aktarın. Kombucha kültürünü ılık bir suda yıkadıktan sonra oda sıcaklığına getirdiğiniz kavanozdaki sıvının içine bırakın. Kavanozun ağzını hava alacak şekilde kapatabilmek için steril bir bez ya da tülbentle örtüp paket lastiğiyle bu bezi sabitleyin. Kavanozdaki çayı bu şekilde 4-10 gün arası mayalayın. Bu süre içinde kavanozun doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına ve oda sıcaklığında beklemesine özen gösterin. 4 günden sonra mayalanan kombu çayını afiyetle tüketmeye başlayabilirsiniz. Ancak ne kadar mayalanırsa o kadar daha etkili olacağından 7-10 gün kadar mayalayıp o şekilde tüketmeniz daha faydalı olacaktır, bizden söylemesi.
Nasıl kullanılır?
Kombu çayınız mayalanıp da tüketme vaktiniz geldiğinde şunları bilmeniz de önemli. Çayı aç karnına içmeli, mümkünse taze sıkışmış portakal suyu gibi farklı meyve sularıyla karıştırarak tüketmelisiniz. Çayı bardağınıza alırken süzgeçten geçirmeyi ihmal etmemeli ve günde yarım su bardağını geçmeyecek kadar tüketmelisiniz.
Henüz yorum yapılmamış.