Web sitemize hoşgeldiniz, 04 Ekim 2024
Bilgiyum
Anasayfa » Sağlık » Çocuklarda Hastalık Haftalar Sürebilir, İlaç Gerekmez!

Çocuklarda Hastalık Haftalar Sürebilir, İlaç Gerekmez!

Çocuklarda Hastalık Haftalar Sürebilir, İlaç Gerekmez!

Çocuklarda Hastalık Haftalar Sürebilir, İlaç Gerekmez!
Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklar üzerinde yapılan 48 çalışmayı derleyen Western Reserve University School of Medicine araştırmacıları yeni bir çalışmaya imza attılar. Duration of symptoms of respiratory tract infections in children: systematic review başlıklı araştırmanın sonuçlarına göre: Çocukların soğuk algınlıkları ve öksürükleri 3 haftaya kadar sürebilir ve kulak ağrılarının geçmesi ise 1 haftayı bulabilir. Bu süreler normaldir ve tedavi/müdahale gerektirmez.

Derlenen çalışmalar, hasta çocuklara doktorların genellikle önerdiği ilaçlar verilerek, hiçbir ilaç verilmeyerek ve herhangi bir ilaç içermeyen placebo verilerek yürütülmüş ve çocuklar semptomların ne zaman yok olduğunu görmek üzere gözlemlenmiş.
Kulak ağrısı olan çocukların %90’ı 7-8 günde iyileşmiş
Soğuk algınlığı olan çocukların çoğunluğu 15 günde, tamamı ise 25 günde iyileşmiş.
Boğaz ağrısı şikayeti olanlar 2- 7 gün arası iyileşmiş.
British Medical Journal’da yayınlanan çalışmayı yürüten doktorlar, iyileşme sürelerinin bugüne kadar ailelere söylenenlerden aslında daha uzun olduğunu belirtiyorlar.

Araştırmayı değerlendiren Dr. Sharon B. Meropol öksüren, soğuk algınlığı geçiren ya da solum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların ilaçla tedavi edilmelerinin ya da doktor görmelerinin şart olmadığını söylüyor. Ancak boğaz enfeksiyonlarını hariç tutuyor ve ekliyor: “Virüs gerçekten kötü hissetmenize neden olabilir. Ancak ateş, akan/tıkalı burun ve öksürük çocuk için kesinlikle tehlikeli değildir.” Çay, bal ve burnu açmak için kullanılacak yöntemler çocuğu rahatlatır ancak ilaçların hiçbir faydası yoktur.

Bazı aileler ve doktorlar hastalık birkaç günden uzun sürerse çocuğun antibiyotiğe ihtiyacının olduğunu zannediyorlar. Ancak virütik hastalıklar antibiyotiğe cevap vermezler. Daha da kötüsü; çocuk bunların yanetkilerini ishal ya da başka bir şekilde yaşar ve antibiyotik direnci geliştirebilir. Bu da ileride ciddi bir enfeksiyon olması durumunda tedaviyi güçleştirir.

Çalışmadan çıkarılacak sonuç şudur; sık rastlanılan solum yolu enfeksiyonlarının uzun sürmesi çocuğun muhakkak antibiyotiğe ya da başka tür ilaçlara ihtiyacının olduğu anlamına gelmez. Doktorun aranması gereken zaman hastalığın semptomlarının yukarıda belirtilen süreler içerisinde azalmaması ya da çocuğun her geçen gün bir öncekinden data kötü duruma gelmesidir. Aynı zamanda çocuğun nefes almakta zorlanması ve ailenin ciddi gördüğü başka belirtiler oluşması doktoru aramak için nedenlerdir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz